مرتضی تمدن، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس : در حال حاضر در تربیت نیروی انسانی و تخصص آنها متناسب با نیاز کشور عمل نمیشود، به عنوان مثال آموزش عالی از یک سو متناسب با ظرفیتها و پتانسیلهای خود نیروی انسانی تامین میکند، ولی از سوی دیگر به این میزان نیروی انسانی متخصص بیتوجهی میشود؛ در نتیجه فارغالتحصیلان پس از ورود به عرصه کار و اشتغال درمییابند که نیازی به رشته و تخصص آنها نیست و یا جایگاه و امکان جذب آنها وجود ندارد.
نماینده مردم شهرکرد، کوچک شدن بدنه دولت را یکی از علل کاهش جذب فارغالتحصیلان دانست و تصریح کرد: کوچک سازی بدنه و حجم دولت از عللی است که بیکاری فارغالتحصیلان را تشدید میکند. هرچند که این سیاست بسیار خوب است؛ اما در کنار خود پیامدها و تبعاتی به دنبال دارد که عمده آن بازماندن بخش عمدهای از نیروهای انسانی فارغالتحصیل از ورود به بخشهای دولتی و فرصتهای استخدام است.
تمدن اضافه کرد: متاسفانه در حال حاضر بخش غیردولتی و خصوصی نیز آمادگی لازم را برای به کارگیری نیروهای فارغالتحصیل دانشگاهی در اختیار ندارد، لذا روزبه روز بر تعداد بیکاران کشور افزوده میشود.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه با تاکید بر این که نزدیک به 50 درصد فارغالتحصیلان دانشگاه ها جذب بازار کار شدهاند، در خصوص پیامدها و تبعات فرار مغزها از کشور اظهار داشت: هزینههای هنگفتی که در تربیت نیروی انسانی و آموزش فنون و مهارتها سرمایهگذاری کردهایم، طبعا با فرار مغزها به هدر میرود و در نتیجه یک سرمایه عظیم ملی را از دست میدهیم و به طور حتم تبعات روحی، روانی، افسردگی و بیانگیزگی در نسل جوان و فارغالتحصیلان جویای کار نیز برپدیده فرار مغزها دامن میزند و به مرور فضای عمومی جامعه را تحت تاثیر قرار میدهد.
تمدن با بیان این که فرار مغزها منجر به رشد فعالیتهای کاذب در کشور میشود، خاطرنشان کرد: زمانی که نیروی جوان فارغالتحصیل متناسب با رشته و تخصص خود شغل مناسبی پیدا نکند، به مشاغل کاذب روی میآورد. رشد مشاغل غیرمرتبط با تخصص برای فضای اقتصادی و اجتماعی کشور زیانآور خواهد بود.
|